Monday, August 25, 2014

Chocolate Chips Oats Cookies

Untuk sumber rujukan masa depan, skarang senang ade blog boleh simpan. Kalau buku jenuuh raya2 baru nk trojah. sahih xjumpa. Hee.. Antara biskut yg feveret my family, buat sebalang selalu xdan raya. Habih.. So, for those yg nk cuba, recommended!

Sumber : Azlita Masam Manis

280 gm mentega atau margerin
90 gm gula halus
90 gm gula perang
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh esen butter
1 biji telur
1 biji kuning telur
20 ml susu cair

350 gm tepung gandum atau tepung Ros
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh Soda
~ 3 bahan di atas di ayak bersama

250 gm Choc Cip
80 gm oats ~ di bakar sekejap dalam 6 - 10 minit suhu 160C
30 gm Cornflakes ~ di ramas kasar
30 gm badam cincang ~ di bakar sekejap dalam 6-10 mint dgn suhu 160C

Cara-cara:
Sebatikan mentega, gula vanilla dan esen butter hingga sebati.




Kalau guna mixer pukul kejap aje dengan speed perlahan.
Tambahkan telur, kuning telur dan susu cair
Tambahkan tepung yang telah di ayak bersama baking powder dan soda

Gaul sebati
Masukkan choc cip, oats, badam dan cornflakes yang tellah di ramas kasar



Sudukan atau buat bentuk bola sebesar guli kecil
Susun di atas dulang pembakar
Bakar dalam oven pada suhu 170 C selama 20minit dengan api atas dan bawah


Oven hendaklah di panaskan 15 minit awal sebelum memasukkan adunan cookies
Biarkan biskut sejuk sepenuhnya di atas redai


Susun biskut dalam bekas yang kedap udara untuk tahan lama kerangupannya.

Tips biskut rangup & tidak membesar masa bakar --> simpan adunan dalam fridge selama 30 minit sblum bakar.

No comments:

Post a Comment